Святе Причастя

Святі Отці про Причастя

Бачу, що у цій справі коїться велике неподобство. Бо інколи ви і причащаєтесь, хоча буваєте переважно і чистими, а коли настає Великдень, навіть якщо вчинили щось лихе, наважуєтесь причаститись. Який дурний звичай! Який лихий забобон! Даремно звершується щодня Літургія, - ніхто не підходить до Причастя. Кажу це не для того, щоб ви причащались абияк, але щоб робили себе достойними.

 Св. Іоан Золотоустий

 

Нам не слід ухилятись від причащання Господнього через те, що визнаємо себе грішниками; але ще з більшою й більшою спрагою маємо поспішити до нього для зцілення душі та очищення духу, однак з таким смиренням духа та вірою, щоб, вважаючи себе недостойними прийняти таку благодать, ми бажали більшого лікування для наших ран. Інакше і раз на рік неможливо гідно приймати Причастя, як деякі чинять, котрі, живучи в монастирях, достоїнство, освячення та благотворність Небесних Таїн оцінюють таким чином, що вважають, ніби приймати їх належить тільки святим і непорочним; а краще було б думати, що ці Тайни через подання благодаті роблять нас чистими і святими.

 Прп. Іоан Касіян Римлянин

 

 Є люди, які виключно через необхідність та звичай приступають до Святих Таїн лише раз на рік. Це недобре, бо виконують свій християнський обов’язок ніби з примусу… Але якщо Господь – це Хліб істинний, то ми мусимо жадати цього Хліба не тільки раз на рік, але, по можливості, щомісяця, щонеділі, навіть і кожного дня. Чому так? Бо це – Хліб насущний для нас, для нашої душі, і так само, як хліб насущний потрібен нам щодня, так і в небесній поживі – в Тілі й Крові Христових, маємо ми повсякденну потребу, про що й промовляємо у молитві Господній.

 Св. Праведний Іоан Кронштадський

 

  Що краще – рідко чи часто причащатися Святих Христових Таїн, сказати важко. Закхей з радістю прийняв у свій дім дорогого Гостя, Господа, і добре вчинив. А сотник, зі свого смирення, усвідомлюючи свою недостойність, не намірився прийняти, і теж добре вчинив; їхні вчинки, хоча й протилежні, але за спонуканням – однакові. І виявилися вони перед Господом однаково достойними. Суть у тому, щоб достойно приготувати себе до великого Таїнства.

 Прп. Никон Оптинський

 

  Під час хвороби ти причащалася Святих Христових Таїн кожної неділі і сумніваєшся, чи не часто. Під час серйозної і сумнівної хвороби можна причащатися Святих Таїн і частіше. Зовсім у цьому не сумнівайся.

 Прп. Амвросій Оптинський

 

  Час Причастя визначається не святом і торжеством, а часто совістю і бездоганним життям.

 Св. Іоан Золотоустий

 

  Кого нам похвалити? Тих, які причащаються один раз, чи тих, хто часто, чи тих, що рідко? Ні тих, ні інших, а тих, що причащаються із чистою совістю, з чистим серцем, з бездоганним життям.

 Св. Іоан Золотоустий

  

Достойне причастя Святих Таїн можливе тільки за умови постійного благочестивого життя або після рішучого покаяння в гріховному житті і цілковитої відмови від нього.

 Свт. Ігнатій Брянчанінов

 

  Той, хто приступає до Причастя без усвідомлення свого наміру, для чого дається Причастя Тіла і Крові Христових, не отримує від цього користі, а той, хто причащається недостойно - осуджується.

 Свт. Василій Великий

  

Причастя - це такий дар, який поєднує нас із Богом. Якщо хочеш причаститися Тіла Христового, то пильнуй себе, щоб не було у твоєму серці гніву чи ненависті проти когось.

 Духовні немочі й смерть походять від недостойного причащання. Адже багато хто з тих, які недостойно причащаються, стають немічними вірою, слабкими духом, підпадають під недуги пристрастей, засинають сном гріха.

 Св. Іоан Золотоустий