Акафіст до Святого Причастя

 Кондак 1

 Непереможний Жениху душ і сердець, Ти Своїм втіленням і смертю на хресті заручив Собі навіки весь рід людський і дав нам запорукою вічного життя саме пречисте Тіло і Кров Свою; ось за закликом Твоїм і я, недостойний, насмілююсь прийти до божественної трапези Твоєї і, вражений її величчю, взиваю: Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Ікос 1

 Ангела Твого до пророка Ісаї з палаючим вугіллям від вівтаря небесного послав Ти, щоб ним очистити уста його; коли побачив Тебе, на престолі сидячого, за нечистоту свою сокрушився: як же я, осквернений душею і тілом, насмілюсь приступити до причастя божественних Таїн Твоїх, якщо Ти Сам не очистиш мене звище? Тому із глибини душі взиваю до Тебе:

 Ісусе всеблагий, доторкнися вогнем благодаті Твоєї і моїх нечистих вуст.

 Ісусе, попали терня моїх многих гріхів.

 Ісусе, сотвори в мені серце чисте і онови в мені дух правий.

 Ісусе, виведи із в'язниці пристрастей бідну душу мою.

 Ісусе, знищи в мені нечисті помисли і гріховні похоті.

 Ісусе, направ слабкі стопи мої на путь заповідей Твоїх.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 2

 Дуже жадав Ти спожити пасху з учениками Твоїми перед Твоїми стражданнями, щоб дати їм останню і найбільшу запоруку Твоєї любові; заздалегідь за два дні послав Ти двох з них до Єрусалима, щоб вони пішли і приготували її. Навчаючись, як і нам належить завчасно підготувати себе до споживання Божественної пасхи, тобто Тіла і Крові Твоєї, подячно взиваємо до Тебе: Алилуя.

 

Ікос 2

 «Зніми взуття з ніг твоїх, бо земля, на якій ти стоїш, є святою», - сказав Ти Мойсею із купини, яка горіла і не згорала через Твою невидиму присутність у ній. Сосуд з Божественним Тілом і Кров'ю Твоєю воістину більший і святіший за неопалиму купину; я ж, земляний, нечистий, проданий за гріх, зі смиренням і вірою взиваю до Тебе:

 Ісусе всемогутній, зніми з мене застарілу людину з ділами її.

 Ісусе, умертви насіння тління, яке гніздиться в мені.

 Ісусе, розірви кайдани гріха, якими зв'язав мене ворог.

 Ісусе, дай мені серце смиренне і скрушений дух.

 Ісусе, віджени від мене спокуси.

 Ісусе, утверди мене у вірі і любові до Тебе.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 3

 Отці наші споживали манну в пустелі і померли; «Я є хліб, що зійшов з небес, і якщо хто їстиме від нього, живим буде повіки; і хліб, який Я вам дам, є Моя плоть, яку Я дам за життя світу», - сказав Ти юдеям, що прагнули бачити від Тебе знамення з небес, подібне до манни Мойсеєвої. Ми ж, чуючи і бачачи здійснення передбачення, зі страхом промовляємо: Алилуя.

 

Ікос 3

 Вставши з вечері, як розповідає святий Іоан, і опоясавшись, Ти омив ноги учеників, навчаючи цим, щоб ми не приступали до божественної трапези в гріхах наших, не омитих сльозами покаяння. Усвідомлюючи необхідність цього таємничого омовення і убогість сліз жорстокого мого серця, з Петром взиваю до Тебе:

 Ісусе Христе благий, Сам омий не тільки мої ноги, але і руки, і голову.

 Ісусе, покажи переді мною безодню душевного мого розтління.

 Ісусе, розкрий у мені джерело сердечного скрушення.

 Ісусе, зроси мене краплями Твого милосердя.

 Ісусе, обійми мене страхом суду і вічних мук.

 Ісусе, пробуди совість, яка спить у мені, і зміцни її голос.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з’єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 4

«Чи не цей є Ісус, син Йосифів, батька і матір Якого ми знаємо? Чому ж Він каже, що з небес зійшов? І як Він може дати нам їсти плоть Свою?», - говорили між собою юдеї, почувши про преславне Твоє обіцяння дати Себе в поживу вірним; не розуміючи через закам'янілість своїх сердець зі смиренням вірувати і взивати до Тебе: Алилуя.

 

Ікос 4

 «Якщо не будете споживати плоті Сина Людського і не будете пити Його крові, то не будете мати життя в собі», - сповіщав Ти нездатним вірувати юдеям; цей вислів здався жорстоким і деяким ученикам Твоїм, які ще не знали таїн Царства Божого. Ми ж, осяяні світлом Євангелія і відкритим лицем бачачи божественну славу Твою, з вірою і любов'ю взиваємо до Тебе:

 Ісусе, Ти все можеш величчю сили і держави Твоєї.

 Ісусе, Ти твориш і звершуєш більше, ніж ми можемо розуміти і думати.

 Ісусе, Ти колись послав манну з неба у вигляді дощу як знамення нинішнього таїнства.

 Ісусе, як прообраз того ж, воду із каменя Ти виточив.

 Ісусе, хмару перепелів для нагодування голодних людей у пустелі Ти послав.

 Ісусе, перед очима невірних юдеїв Ти п'ятьма хлібами п'ять тисяч народу наситив.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 5

 Коли ученики їли на вечері, Ти взяв хліб, благословив його, переломив і подав їм, сказавши: «Прийміть, споживайте, це є Тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів». Цьому Божественному і найсолодшому голосу підкорюючись, з вдячністю взиваємо: Алилуя.

 

Ікос 5

 «Той, хто споживає Мою плоть і п'є Мою кров, перебуває в Мені і Я в ньому; він має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день, тобто у воскресіння життя і блаженства». Бажаючи сподобитися цього жаданого воскресіння для життя, з глибини душі взиваю до Тебе:

 Ісусе, наблизься до того, хто шукає з'єднання з Тобою.

 Ісусе, ввійди в утробу, у всі суглоби і всі кістки мої.

 Ісусе, будь світлом затьмареного мого розуму.

 Ісусе, наповни Собою ненаситиму всім світом безодню мого серця.

 Ісусе, говори голосом моєї совісті.

 Ісусе, рухай і керуй моєю волею.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 6

 «Істинно, істинно кажу вам: один із вас видасть Мене», - сказав Ти у печалі духу ученикам Твоїм на вечері. Вони ж хоч і були чистими від наміру зради, однак, «чи не я?», - запитував Тебе кожний, показуючи глибину свого смирення. Хіба я скажу Тобі, що сім разів на день падаю і видаю Тебе? Однак Ти Сам збережи мене, щоб не впав я зовсім, взиваючи Тобі з вдячністю: Алилуя.

 

Ікос 6

 «Як гілка не може приносити плоду сама, коли не буде на лозі, так і ви, якщо не будете перебувати в Мені; а той, хто буде в Мені і Я в ньому, принесе багато плоду», - так, тайнодіючи, навчав Ти улюблених Твоїх учеників на путі в Гефсиманію. Цій же настанові підкорюючись і знаючи неміч мого єства без благодаті Твоєї, щиро взиваю до Тебе:

 Ісусе, небесний виноградарю, Сам мене посади в живоносному винограднику Твоєму.

 Ісусе, лозо істинна, прикріпи мене до Тебе, як дику лозу.

 Ісусе, кореню невисихаючий, наповни мене соком вічного життя.

 Ісусе, переможцю всякої мертвості, обріж усе, що засохло в мені від спеки пристрастей.

 Ісусе, прекрасний добротою, прикрась мене квітами добрих почуттів і думок.

 Ісусе, багатий у милості, ущедри мене плодами істинного покаяння і правди.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 7

 «І хто є той, хто видасть Тебе?», - запитав ученик, який возлежав на вечері на грудях Твоїх. «Той є, - відповів Ти, - якому Я, умокнувши у блюдо хліб, подам». І умокнувши хліб, Ти подав Іуді Іскаріотському, закликаючи його до покаяння; він же, охоплений жорстоким духом злоби, не захотів зрозуміти голосу любові свого Учителя і Господа. Такого жорстокого серця нехай буду позбавлений я благодаттю Твоєю, завжди взиваючи до Тебе: Алилуя.

 

Ікос 7

 Зважаючи на неміч єства нашого, що відвертається від споживання плоті людської, не явно, але під виглядом хліба і вина Ти благозволив подавати нам пречисте Тіло і Кров Твою, премудро і чоловіколюбно будуючи все діло спасіння нашого, Ісусе; саме спасительне Твоє таїнство пристосував Ти до слабості нашого розуміння і почуттів. Дивуючись такому сходженню премудрості Твоєї до немочі нашого єства, подячно славословлю Тебе так:

 Ісусе, для увірення тих, хто сумнівається, на святій трапезі багато разів замість хліба і вина Ти показував саме Тіло і Кров.

 Ісусе, достойним служителям вівтаря Ти показував Пресвятого Духа, Який сходив на освячення Дарів.

 Ісусе, замість недостойних служителів вівтаря Ти посилав невидимо Твоїх ангелів для звершення Божественного таїнства.

 Ісусе, явленням чудес на святій трапезі Ти багатьох із зловірних навертав до віри.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 8

 Як розповідає святий Іоан, після споживання поданого Тобою хліба зрадником, ввійшов у нього сатана. О, страшне покарання за невір'я! О, злополучний жереб зрадника! Те, що повинно було нести спасіння, перетворилося на смерть і загибель йому. Перед таким судом правди Твоєї благоговіючи, зі страхом і трепетом промовляю до Тебе: Алилуя.

 

Ікос 8

 «Це творіть на згадку про Мене», - сказав Ти ученикам на вечері, подавши їм під виглядом вина Кров Свою. Тому коли ми споживаємо хліб і з чаші п'ємо, то смерть Твою сповіщаємо, за словом апостола Павла. Згадуючи ж нині страждання Твої, зворушено взиваю до Тебе:

 Ісусе, в руки ворогів Твоїх для спасіння світу Ти Себе добровільно віддав.

 Ісусе, Ти не допустив, щоб явилися легіони ангелів на Твій захист.

 Ісусе, невірного ученика поглядом на Нього і голосом півня Ти до покаяння навернув.

 Ісусе, Кайафі і Пілату, що нерозумно питали Тебе, Ти відповіді не дав.

 Ісусе, для тих, хто розпинав Тебе, з хреста у Отця прощення гріхів Ти просив.

 Ісусе, Матері Твоїй улюбленого ученика милосердно всиновив.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 9

 «Іудо, чи цілуванням ти видаєш Сина Людського?» - воззвав Ти гірко до невірного ученика, коли він прийшов з воїнами у сад Гефсиманський, маючи намір зрадити Тебе цілуванням. Однак і це найгостріше слово не викликало розкаяння у жорстокій душі. Знаючи ж непостійність і моєї волі, страхаюся, щоб і я, невдячний, не дав Тобі коли-небудь цілування юдиного. Ти Сам укріпи мене благодаттю Твоєю, щоб з благорозумним розбійником я завжди взивав: Алилуя.

 

Ікос 9

 «Отче, нехай усі єдине будуть: як Ти в Мені і Я в Тобі, щоб і вони в Нас були єдине, щоб і світ віру мав, що Я від Тебе вийшов», - так виголосив Ти в останній великій молитві до Отця. Цьому найсолодшому Твоєму голосу слідуючи і на силу молитви Твоєї уповаючи, насмілююся з вірою виголошувати Тобі:

 Ісусе, Ти все з'єднав у єдине, возз'єднай усіх нас нерозлучно з Тобою і з Отцем Твоїм.

 Ісусе, Ти всіх примиряєш, дай, щоб ми всі були однодумні у вірі і любові до Тебе.

 Ісусе, що не терпиш ворожнечі і розбрату, знищи злочестиві єресі і розколи.

 Ісусе, Ти всіх любиш і милуєш, збери в єдине стадо всіх заблудлих овець.

 Ісусе, Ти всім подаєш мир, вгамуй заздрість і суперечки між тими, хто закликає ім'я Твоє.

 Ісусе, Ти причащаєш мене самого Тіла і Крові Твоєї, щоб я був воістину плоть від плоті Твоєї і кістка від кісток Твоїх.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 10

 На вечері в Кані Галілейській Ти воду на вино перетворив і тим першим знаменням показав Твою Божественну силу. Йдучи ж на хрест, як Жених душ, останнє чудо любові до віруючих Ти явив, перетворивши хліб на Тіло Твоє і вино на Кров Твою, ними ж насичуюсь і я в життя вічне, вдячно взиваючи: Алилуя.

 

Ікос 10

 У день воскресіння Твого, з двома учениками Твоїми подорожуючи в образі подорожнього в Еммаус, повчав Ти їх про таїну Твоїх страждань: їхні ж очі Тебе не впізнавали, хоч серця їхні палали від солодкості слів Твоїх. Коли ж Ти схилився на благання їхнє, і увійшов з ними возлягти, і благословивши хліб, подав їм, зразу ж відкрилися у них очі, і вони впізнали Тебе. Уподібнюючись цим ученикам, насмілююсь і я зі смиренням піднести до Тебе голос:

 Ісусе довготерпеливий, не залиш і мене самого на путі життя за убогість віри моєї.

 Ісусе преблагий, возляж зі мною, бо уже схилився до вечора день мого життя.

 Ісусе, дай мені пізнати Тебе воістину в теперішньому переломленні таємничого хліба і в питті з чаші.

 Ісусе, сотвори, щоб і я, зазнавши сили любові Твоєї, став проповідником її для моєї братії.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 11

 Тому, хто перемагає, Ти обіцяв дати поживу від дерева життя, яке є посеред раю Божого, і від манни таємничої. Нехай буде для мене приготуванням на землі до цього споживання на небесах, причащання Тіла і Крові Твоєї, до нього ж і я, недостойний, нині приступаючи, взиваю: Алилуя.

 

Ікос 11

 «Той, хто споживає і п'є недостойно, той їсть і п'є собі в суд, не думаючи про Тіло і Кров Господні», - напоумлює тих, що приступають до причастя, Павло, який був на небесах. Тому і я страшуся свого недостоїнства і потерпаю через нього, але щоб надовго віддалившись від спілкування з Тобою, не бути уловленим мисленим вовком, приходжу до Тебе з такими словами:

 Ісусе, прийми мене, як Ти прийняв митаря, блудницю і розбійника.

 Ісусе, не погордуй увійти в дім душі моєї, хоч він увесь порожній і ослаблий.

 Ісусе, розкрий і мої духовні очі, як Ти відкрив сліпому від народження.

 Ісусе, скажи і мені, як тому розслабленому: встань і ходи.

 Ісусе, зупини потік нечистих побажань душі моєї, як Ти зупинив токи жони кровоточивої.

 Ісусе, вилікуй проказу душі і совісті моєї.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

    Кондак 12

 Заздрістю диявола, що говорив устами змія, весь рід людський через споживання забороненого плоду райського загинув і піддався смерті. Споживанням же пречистого Тіла і Крові Твоєї всі земнородні знову сподоблюються вічного життя і підносяться до першого достоїнства. Бо лікуванням від зміїної отрути і насінням безсмертя є причащання Таїн Твоїх. Тому подячно взиваю до Тебе: Алилуя.

 

Ікос 12

 Ось я предстою перед сосудом з Божественними Твоїми Таїнами, від злих же помислів моїх не відступаю; єдина всемогутня благодать Твоя підбадьорює і заволікає мене. Тому, ввергаючи себе в безодню Твого милосердя, взиваю:

 Ісусе, що закликаєш до спокою в Тобі всіх утруджених і обтяжених, прийми й мене, утрудженого суєтою світу.

 Ісусе, Ти прийшов закликати не праведних, але грішних до покаяння, розріши і мене від гріхів і пристрастей моїх.

 Ісусе, що зціляєш усякий недуг і всяку хворобу в людях, вилікуй рани і гноїння душі моєї.

 Ісусе, що насичуєш голодних, насити мене Тілом і Кров'ю Твоєю.

 Ісусе, що воскрешаєш мертвих, оживи мене, померлого гріхами.

 Ісусе, переможцю пекла, витягни мене із щелеп духа злоби.

 Ісусе, Боже серця мого, прийди і з'єднай мене з Тобою навіки.

 

Кондак 13

 О пресолодкий і всещедрий Ісусе, Ти завжди сходиш, як манна з небес, щоб нагодувати душі і тіла наші в таїнстві Тіла і Крові Твоєї; сподоби мене неосудно причаститися Божественних Твоїх Таїн, щоб я, зцілений, насичений, освячений і обожений Тобою навіки, вдячно взивав: Алилуя.

 Цей кондак читається тричі. Після цього знову читаються перший ікос і перший кондак.

  

Молитва до Господа Ісуса Христа людини, що кається

 Господи, згрішили ми на небо і перед Тобою! Прийми навернення і покаяння наше, прийми наші стогони і сльози, прийми покаяння нас, грішних, прийми ридання і волання наше аж до смерті. Прийми нас, окаянних, що живемо безсоромно, прийми нас, Чоловіколюбче, що дуже прогнівали Тебе; прийми нас, Владико, що провели все життя в розпусті, у всякому лукавстві і нечистоті; прийми нас, Господи Боже, що переступили заповіді Твої, і не воздай нам за діла рук наших. Сповідуємо Тобі, Владико, що за гріхи наші ми недостойні навіть подивитися на це сонце, тому що немає такого гріха, немає жодного такого злодіяння, якого б ми не вчинили, окаянні, але прийми нас, Господи, як блудного сина, прийми як розбійника, прийми як блудницю і митаря.

Господи, наверни нас! Господи, напоум нас і не прогнівайся на нас, але будь милостивим до гріхів наших! Бо Ти є Бог наш, і іншого крім Тебе ми не знаємо. Господи, вирви нас від ворогів наших і не ввійди в суд з рабами Твоїми. Господи, Ти є Бог наш, і ми люди Твої. Згрішили ми, вчинили беззаконня і неправду, сотворили зло, згрішили у всьому, не послухали заповідей Твоїх і тому далеко ухилилися від Тебе. Але помилуй діла рук Твоїх; помилуй, Владико, тих, що хитрістю диявола були вигнані з раю; помилуй нас і одягни нас в одежу радості і спасіння; помилуй нас, кого диявол позбавив Твоєї допомоги! Милосердний, помилуй тих, хто залишив Тебе і служив йому; помилуй заблудлих; помилуй тих, хто не зберіг заповідей Твоїх і пішов за злочинністю демонів; помилуй тих, що осквернили себе гріхами; помилуй тих, що перебувають під владою диявола; помилуй тих, що осквернили себе розпустою. Помилуй, Милосердний; помилуй, Благий; помилуй, Довготерпеливий, бо руки наші вчинили усяке зло, всяке осквернення, користолюбство і неправду. Осквернили душу, яку Ти створив за образом Твоїм, осквернили тіло, осквернили почуття. Язик наш був гострим як меч, спрямований проти ближнього, очі наші випромінюють полум'я, руки наші повні крові, ноги наші швидкі на звершення зла, вуста наші осквернені злослів'ям, і цією безоднею гріхів осквернили ми землю і повітря. Воістину неправедні діла наші дійшли навіть до небес; грабіжництво наше перевищило гори, користолюбство наше перевищило хмари, пороки наші досягли до неба, гріхи наші не підлягають прощенню, злочини наші не мають виправдання, гріхи наші непоправні, і ось земля не може нести наших злочинів. Тому, Господи, потребу маємо у Твоєму милосерді. Ти знаєш неміч єства нашого; помилуй, Господи, творіння рук Твоїх. Ось, взиваємо до милосердя Твого: не позбав нас Твоєї допомоги, пошли нам, недостойним, милість Твою, даруй нам, грішним, заступництво Твоє, яви нам лице Твоє, і спасемося. Амінь.